Ken je De taal van het lichaam Secret

De Nederlandse taal is een geweldige taal. Je kan er eigenlijk alles mee zeggen. Het lichaam kan spreken zonder woorden, dat noemen we lichaamstaal. Bij lichaamstaal verwacht men aan: grote ogen, hand voor de mond: schrik! Of aan stralende kalfsogen, hand ergens in de richting links bij je hart: smoor. Wie kent het wijsvingertje niet, of de middelvinger? Daar wil ik verder niet op doorgaan.
opzet zonnebril clip on

Bij de taal over het lichaam denk ik nu echter even niet aan die al die deeltjes van een mens die een kompleet lichaam maken. Ik kijk naar mijn typende handen en zie nagels, vingers met kootjes. Al die uitsteeksels aan ons en al onze interne delen, al onze lichaamssappen, zijn benoemd en bekend, zeker wanneer je een medicus bent. Dat die dokters er een soort geheimtaal voor hebben weten we ook.

Meteorisme, jij denkt aan hemellichamen, maar ZIJ weten dat je hinder hebt van winderigheid. Glossitis? Jij denkt aan stralende ogen. Fout. Het is een ontsteking aan je tong. De Hollandse taal is een mooie taal wanneer we het over ons lichaam hebben. Nee, jongeman, over die parten ga ik het hier niet hebben! Waar ik het nu even over wil hebben is over die lichaamsdelen die we allemaal lijken te hebben, maar waarvan we geen idee hebben waar die zitten. Je hebt enorm zitten aanklooien. Je vader zegt: nog één keer aan mijn clip on zonnebril komen en je krijgt een pak op je donder.

Hah. Dat bedoel ik. Wáár zit die? Ergens op je kont, of op je rug? 'Ik zal je eens bij je lurven beetpakken'. Het zal er maar vanaf hangen waar die zitten en of het onplezierig is om daarbij gepakt te worden. Je kladden? Weet jij het op welke plek die zitten, vertel het me alsjeblieft. We hebben klaarblijkelijk elkeen een 'lazer', een 'flikker', een 'donder' en een 'raap'. De Nederlandse taal kent ook uitdrukkingen die echt nérgens op slaan: We nemen 'de benen'. Mag ik even begrijpen wiens benen we van iemand afpikken? Nu kom ik waar ik zijn wil.

Laten we eens bekijken wat we verder met dat lichaam (niet) kunnen: Het lijkt me ook niet eenvoudig om een hand in eigen boezem te steken. Een hand naar andermans boezem zal nog wel gaan, maar in je eigen boezem….? 2 handen op éen buik, daarentegen, is weer wel heel gemakkelijk te doen. Maar niet begrijpbaar is wat daar het nut van is, anders dan een sensuele sensatie. Betekent dat: met elkander samenwerken? Dan kan je beter maar snel die handen van die buik halen. Ook een beetje vreemd is: iemand aan de haren erbij slepen. Dat is nog nimmer gebeurd, en dat zal ook nimmer gebeuren.

Dat kan namelijk in realiteit niet. Probeer het, en je hebt je handen vol haren terwijl die individu daar nog steeds ligt. Denk ook eens aan: iemand een hart onder de riem steken. Heeft die iemand geen hart of zo? Dan is ’ie dood en heeft ook geen riem meer nodig. Verder zit zo’n riem echt niet op harthoogte om je lichaam. En welke idioot gaat er proberen zijn huid te verkopen? Zijn huid zelfs dúúr te verkopen. Wat heeft dat voor nut?

Denk je dat je zonder huid nog lang zal leven? Of ga je dan een huidtransplantatie aankopen met het bedrag dat je met je huid verdiend hebt? Tracht ook maar eens iemand een oor aan te naaien. Echt dan hè, met naald en draad. Ik denk dat die iemand jou niet lang laat naaien. Dat is zo klaar. Hetzelfde geldt begrijpelijk voor: iets in je oren knopen. Hoe doe je dat in hemelsnaam? Ik moet ook de allereerste nog zien die met zijn oren staat te klapperen.

Nimmer gezien, behalve een olifant. Dat is een rib uit mijn lijf. Dat gold heel goed voor Adam die Eva kreeg, desalniettemin ook al zal ik alles wat ik heb kwijtraken, mijn ribben zal ik behouden. Mensen die aangeschoten zijn kletsen met dubbele tong. Nou, geloof het maar Klik hier niet. Trek zijn bek maar open, kijk heel goed tussen dat valse gebitje door: je ziet maar één tong. Iemand met de nek aankijken, ook zoiets bijzonders. Vergelijkbaar met: ogen in je achterhoofd hebben. Bestaat niet!

Geen van beide. Bovendien: wat heb je er aan? Het vel over de oren halen? Wie doet dat? Bij wie doet ‘ie dat? Lukt dat dan? Tussen neus en lippen? Daar zit een bovenlip. So what? Laat maar lekker zitten, maar je kunt er niets mee. Zeker niet in het voorbijgaan iets begrijpbaar maken. Daarvoor moet je zijn bij: tussen neus en kin. Het maritieme ‘Met de kloten voor het blok zitten’ lijkt me een zeer pijnlijke en moeilijk uitvoerbare lichaamsoefening. Wie wil dat nou doen, en waarom.

Wie kan verklaren wat betekent: iemand de ogen uitsteken? Met een mes bij iemand de oogbollen los pulken? Is dat een manier om die persoon jalóers te maken? Onmogelijk en uitgesloten! Die iemand wordt witheet, hij zal zich met hand en tand verzetten en met zijn aanvaller op de vuist gaan. En wie gaat er nou het puntje van zijn tong afbijten als hij iets niet wil zeggen? Die houdt toch gewoon zijn mond dicht, of zijn kiezen op elkaar, of hij zwijgt als het graf, of hij snoert zichzelf de mond.


Maar zijn tong afbijten zal nooit gebeuren. Als iemand te veel gedronken heeft, dan kan hij van alles hebben, behalve een snee in zijn neus. Wie snijdt hem in zijn neus? Zelf kijkt hij wel uit. Hij zal een stuk in zijn kraag krijgen, maar hij zal zichzelf nooit in zijn neus snijden. De Hollandse taal is een grappige taal, dat heb je hierboven kunnen lezen. Al die uitdrukkingen gebruiken we zonder er verder bij na te denken. Of vanaf vandaag wel?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *